Játék, mozgás és szabadidő az Örökmozgóval

Játék, mozgás és szabadidő az Örökmozgóval

Lego program – 2018. április 7. szombat

„Sok jó gyerek kis helyen is elfér”- gondoltam azonnal, ahogy a parányi fejlesztőszoba teljes felületén elterülő kockatengert és a benne ülő, guggoló, hasaló, elmélyülten munkálkodó gyerekkupacot megláttam. Kicsit késve érkeztünk, három éves kora óta elkötelezett, Lego-őrült kamasz fiammal, aki köszönés után azonnal elfoglalta helyét egy égig érő pálmafa és kockafarm mellett. Gyerekeket, ilyen csendben játszani, még nem láttam!  Épültek házak, hidak, hajók, labirintusok és állatkertek, és ahogy időről-időre kíváncsian helyet cseréltek egymással, mindenki ott folytatta, ahol a másik épp abbahagyta. Némi konfliktust az okozott csupán, amikor a 17 éves autista, – korrekciós szándékkal vagy gyűjtőszenvedélyét csillapítva – belepiszkált az elkészült alkotásokba.  Ez a méltán világhírű kockajáték többek között észrevétlenül fejleszti a szem-kéz koordinációt, a kreativitást, a téri tájékozódást, és ez alkalommal a közösségi alkotás élményét is. A program megvalósulását segítő Dorogi András, ex-Lego nagykövet és társa, Péter is elhivatott kockarajongók, kimeríthetetlen ötleteikkel látták el a gyerekeket. „A játék olyan tevékenység, amit nem lehet elég komolyan venni!” –mondta Jaques Cousteau, és ez a délután valóban erről szólt. A programban kilenc gyermek, köztük két hallássérült, két asperger szindrómás, egy lábtörött és sajátos nevelési igényű gyermekek vettek részt.

 

Görkorcsolyázós program – 2018. április 13. péntek

Görkorizni jó!- és ha akadály nélkül, egy 300 méteres körpályán tehetjük, akkor még izgalmasabb! Európa egyik legjobb, erre a célra kialakított helyén, az Óbudai Görzenálban gyűltünk össze szezonnyitó gurulásra. A nyolc gyerekből három ADHD-s és SNI csemete is volt, de Csizmadia Ágnes, korcsolya edző intenzíven tudott figyelni azokra, akik csak most kezdtek el négy keréken suhanni. A régi korisok és a bátrabbak lelkesen gurultak az akadálypályás feladatok között és kiderült, hogy aki egyszer megtanult görkorizni, az sosem felejti el.  És amit még én sem tudtam: ez a sport fejleszti az állóképességet, égeti a zsírt, formálja a combot és popsit, és alig terheli az izületeket, szóval nem állunk meg! Ez az alkalom is igazi, aktív kikapcsolódás volt mindenkinek!

Akadályverseny – 2018. május 12. szombat

Iskolai táborok felejthetetlen csapatversenyeit idézte a Hajógyári szigetre szervezett program. A csapatok és csapatnevek megszületése és az eligazítás után, a gyerekek térképpel, és összekötött bokával rajtoltak el a 200 méterre található első pontig. A szervezőknek sikerült már az elején megalapozni a jó hangulatot ezzel a nehézséggel, de szerencsére gyorsan megszabadulhattak a spárgáiktól. Az előttük álló 5,5 km-es távon határaik feszegetése és nem egymás legyőzése volt a cél. A tíz akadályponton nemcsak fizikai, de mentális rátermettségükre is szükség volt, mert a feladatok elvégzéséhez, és a tovább haladáshoz bizony gondolkozni is kellett.  Néhány feladat a sok közül: -betűkeresés és szóalkotás, – a térkép puzzle összerakása, útvesztő megfejtése, fővárosok és országok összeillesztése, természettudományos kvíz kérdések megválaszolása, pulóver átvétele a csapattagoknak egymásról úgy, hogy közben egy kézzel fogniuk kellett egymást.

A 34 gyerek közül 12 fő ADHD-s, SNI, aspergeres és autizmussal élő vett részt, őket szüleik segítették a feladatok teljesítésében, a többiek lelkesen drukkolták végig csemetéik előrejutását. A pálya befejezése közel 2-2,5 óra alatt minden csapatnak sikerült, mert hajtotta őket a készülődő vihar szele, és a célba érkezés utáni jutalomcsomag is! A program a kreativitást, a téri tájékozódást, térképolvasást, logikus gondolkodást, probléma megoldást, és csapatban való munkát fejlesztette, játékos keretek között.

Az örökmozgók pedig nem állnak le, további változatos programjaik :

2018. június 3. vasárnap, 11 óra : pilisi Derra-patak szurdoktúra

-izgalmas pataktúra kőről-kőre mászva, egy barátságos tisztáson számháború, majd cukorkakereső verseny, és szabad játék, foci a réten. A kirándulásra szeretettel várunk SNI, ADHD, hallássérült, asperger szindrómás és kommunikálni tudó autista gyerekeket is.

2018. június 10. vasárnap délelőtt: családi piknik a Margitszigeten

-számos fakultatív programból lehet választani, például kincsvadászat, számháború, méta, kvíz, labdajáték, labirintus. A családi napon nincsenek nehezített pályák, így várjuk mozgáskorlátozott, halmozottan fogyatékos és nem beszélő autista gyerekeket és szüleiket egyaránt!

Az alapítvány nyári táborai is rajtra készek:

  1. június 18-22. mozgásfejlesztő tábor
  2. július 9-13. kreatív tábor
  3. július 16-20. sport tábor

„Játék-Élmény-Tanulás”  

Örökmozgó Alapítvány

Pápai Ildikó

újságíró-blogger

Kapcsolódó bejegyzések